Úvod Rekonektívne liečenie Klasická masáž Reflexná terapia Dornova metóda Kraniosakrálna terapia Médiá Odporúčame Osobný príbeh Niečo o strave Sila myšlienky, slova Pyramídy v Bosne Úvaha o sebarozvoji Derivačný kúpeľ Kontakt

www.liecivaenergia.sk           Copyright © 2010                                                                                                                                                                                 design -  LuBOSS-WEB

Naša strava - je našim liekom, či jedom?
Zamýšľate sa niekedy pri nákupe potravín, či to, čo kupujete, je zdravé? Či to, čo ste pripravili svojim najdrahším, im prospeje alebo uškodí? Viete, čo obsahujú potraviny, ktoré vkladáte do úst?
Čudujeme sa, že nás niečo bolí, že sme ochoreli, ale nad zložením stravy sa ani trochu  nepozastavujeme. Nedávame si do súvislosti jedlo a zdravie. Od tých chorých často počujem vetu: „Veď aj ostatní jedia to isté a nie sú chorí...”  Áno, nie sú  všetci rovnako postihnutí za nešetrné zaobchádzanie so svojim telom. No zlá strava sa v neskoršom veku prejaví na každom organizme. Nie starobou prichádzajú choroby, ale veľkým nahromadením toxínov tele.

Vzdelávame sa, nasávame vedomosti z rôznych oblastí, ale akoby to najdôležitejšie nebolo pre  nás podstatné. Načo sú nám školy, keď nevieme, že to najdrahšie čo vlastníme na materiálnej úrovni, je naše telo, že zdravá strava a zdravie úzko súvisia. Z čoho môže fungovať telo, keď nie z toho, čo doň dáme? Jedlo je stavebným materiálom tela. To môže fungovať len zo stravy.  Môžeme jesť donekonečna tú chemicky upravovanú „mŕtvu” stravu a naše telo bude stále dokonale zdravé?  Môžeme sa donekonečna dobrovoľne „otravovať” a pritom očakávať, že neochorieme?

Skúste do Vášho auta natankovať niečo iné, než benzín či naftu. Bude Vám slúžiť rovnako dobre? Dajte doňho nekvalitný lacný olej. Nepoškodíte motor? Vaše telo si neceníte viac ako Vaše auto?

Keď nám v určitom veku začnú vypovedávať službu oči, povieme si, že to je starnutím. Ale nik si nedá do súvislosti, že nie vekom, ale znečistenou pečeňou nám prestáva slúžiť zrak. Pečeň -ten dokonalý filter ľudského tela rokmi už naozaj nestíha. Nielen pečeň, ale i obličky často pracujú nie na 100, ale na 200%.  Musia odstraňovať všetky škodliviny, ktoré my do tela nezodpovedne „hádžeme”. Na starosť už nevládzu a niekde  sa to odzrkadlí.  Ale my sa vyhovoríme, že to je vekom. Ani trochu sa nezamýšľame, že by to mohlo byť aj stravou. Keď začínajú bolieť kĺby, či nevládzete vyjsť po schodoch, nenapadne Vás, že by ste mohli mať v tých kĺboch usadeniny z nestráviteľnej potravy? A to už nevravím o ochorení srdca,  o problémoch s trávením, či dýchaním,  poruchami spánku, alergiami... Poviete mi, že tieto choroby majú už často aj mladí ľudia. Dám Vám za pravdu, áno, veď sa pozrite, čo jedia. Čo ich naučili  jesť ich chorí rodičia? Čo jedla matka, keď to choré dieťa čakala? Mala pred počatím zodpovedne vyčistené telo, aby jej dieťatko bolo zdravé? Alebo aspoň v období tehotenstva sa stravovala zdravo?
Čo je vôbec zdravé? Ak sa začnete pýtať, prídu k Vám aj odpovede. Ak sa nebudete o to zaujímať, budete stále žiť v nevedomosti. Choroby budete pokladať za nespravodlivé náhody a nezostane Vám skôr či neskôr nič iné, len sa sťažovať na osud.

Ja som sa začala zaujímať o to, ktoré potraviny sú zdravé, keď som mala malé deti. Chcela som im to najlepšie, chcela som im dať pevný, zdravý základ zdravia.  Zisťovala som, čo jednotlivé potraviny obsahujú. Môj rozum mi hovoril, že žiadne É-čko, žiaden konzervant nie je zdravý. Dočítala som sa, že biely cukor u malých detí okrem chorých zúbkov zvyšuje agresivitu, dokonca že sa mení v ich telách na alkohol. Dala som si úlohu obmedziť, pokiaľ budem môcť, aby sa tieto zložky ukladali v telíčkach mojich detí. Z LÁSKY som im nekupovala sladkosti. V tom období sa o zdravej strave ešte toho veľa nehovorilo. Teraz sú možnosti oveľa väčšie.  Kto sa začne zamýšľať a pátrať, ten sa dozvie. No nestačí len slepo veriť každému článku v novinách, či správe v médiách, čo práve vedci zistili ... Treba si preveriť, že či ten, čo to hlása, naozaj prekypuje zdravím, alebo len uveril pochybnej správe, či dokonca na nej zarába. Niekto povie, že čokoláda je zdravá, v inom článku v časopise sa dočítame, že pár káv denne nám prospeje ... A my sa s týmito vedomosťami uspokojíme. Veď nám to vlastne aj vyhovuje. Nemusíme vo svojom živote nič meniť. A tak sa potom nedozvieme, že nie je káva ako káva a kvalitná čokoláda, či osladený stužený tuk je tiež rozdiel. A naše telo ich vôbec nepotrebuje, pretože v prvom rade prekyslia organizmus.

Myslím si, že potraviny, ktoré obsahujú Éčka, umelé farbivá, dochucovadlá, či konzervačné látky, zdravé nie sú. Môžu obsahovať týchto zložiek len nepatrné množstvo, no ďalšie potraviny ich obsahujú tiež to malé množstvo. Keď to spolu sčítame, tak budeme prekvapení vysokým číslom. Tieto látky sú pre telo NESTRÁVITEĽNÉ. Telo si s nimi nevie poradiť, a tak sa v ňom len hromadia, uskladňujú  a zaťažujú naše životne dôležité orgány - pečeň a obličky.

 Prestala som používať kravské mlieko a výrobky z neho. Zistila som a vyskúšala na sebe, že viac telu škodí ako prospieva. Okrem toho, že zahlieňuje organizmus, odčerpáva z tela vápnik. Áno, čítate správne, síce veľa vápnika obsahuje, no na strávenie ho spotrebuje  viac, a preto si ho musí organizmus  ešte z tela vytiahnuť. Nezmanipulované štatistické výskumy hovoria, že osteoporózou sú postihnuté  len ženy vo vyspelých krajinách, kde je spotreba mlieka vysoká. V chudobných afrických krajinách, kde ženy mlieko vôbec nepijú, osteoporózu ani nepoznajú. A to už nevravím o hormónoch, ktoré sa kravám dávkujú kvôli vysokej dojivosti. To je ten najväčší rozdiel medzi mliekom v našich obchodoch a mliekom, ktoré poznali naši starí rodičia.  Vtedy kravičky nedávali také množstvá mlieka ako dnešné „väznené” kravy, ktorým sa odoberajú teliatka hneď po narodení. Vraj je to jeden z najsmutnejších plačov, keď krave (matke - zvierati) odoberú teliatko, aby mohla ďalej dobre a veľa dojiť. Škodíme nielen sebe požívaním mlieka, ale aj tým kravičkám. Každým nákupom ešte viac podporujeme ich utrpenie. To som hovorila o kravskom mlieku a mliečnych výrobkoch.   Trvanlivé mlieko nepovažujem už vôbec za mlieko, je to len „mŕtva” tekutina na zaplnenie brucha. Bolo v nej zabité úplne všetko - aj to dobré. Nerozlíšite, či má 5, alebo 10 rokov.  
 Keď som obmedzila v roku 2007 mäso, často som počúvala, čo všetko bude môjmu telu chýbať. Absolvovala som kurzy zdravého varenia Petra Planietu. Tu mi bolo potešením sa dozvedieť, že dokonalejšou náhradou mäsa mi bude tanier varenej obilniny spolu so strukovinou.  A tak som začala skúšať. Presvedčila som sa, že môjmu telu mäso nechýba a tak už zopár rokov varím namiesto mäsa rôzne druhy fazule, šošovicu, cícer, hrach... Pridám k tomu špaldu, pohánku, ryžu, pšeno, jačmeň alebo ovos. . . Vraj strukoviny nadúvajú?  Nie je to celkom tak, oni čistia črevá. Ak ich má človek čisté, nemajú dôvod nadúvať.  
Mäso som obmedzila z viacerých dôvodov. Najhlavnejším bolo moje zdravie.  Ani týmto spôsobom som nechcela dodávať do svojho tela antibiotiká, hormóny, či inú chémiu, ktorou sa zvieratká prikrmujú, aby dobre a rýchlo rástli. Za takéto mäso vďaka, to určite nepotrebujem. Nebudem sa predsa vedome otravovať. Veď už Dr. Budwig dokázala, že účinok liekov sa v potravinovom reťazci zosilňuje a najviac pôsobí na človeka. Takže ak niečo dáme zjesť zvieraťu, ktoré potom zjeme my, tak to má na nás silnejší vplyv ako na to zviera. Ak mi neveríte, prečítajte si práce tejto významnej biochemičky, ktorá bola 7x nominovaná na Nobelovu cenu. Zaznamenané sú v tenkej knižôčke s názvom „ Ľanový olej, účinná pomoc proti rakovine...“

Potvrdila som si, že zmenou jedálnička sa môj zdravotný stav sa zlepšil. To je dostatočný dôvod na zamyslenie sa nad tým, čo jeme. Ako som už  písala, ak sa rozhodneme hľadať pravdu, informácie k nám začnú prichádzať. V nemeckom dokumentárnom filme HLAD som videla, ako sa rúbu dažďové pralesy za účelom pestovania sóje. Tá by stačila 5-násobne na nakŕmenia všetkých hladujúcich na svete. No rovnaké množstvo slúži ako krmivo pre dobytok chovaný v Európe na mäso. Takže som rada, že sa týmto spôsobom nezúčastňujem drastického vyrubovania „pľúc” našej zemegule.

Ešte som nespomenula spôsob zaobchádzania zo zvieratami chovanými „na zabitie”.  Áno, súhlasím, aj kedysi sa chovali zvieratá pre človeka. Ale nie takto a hlavne sa zabíjali inak. Nemuseli v rade jedno za druhým čakať na smrť a pozerať na bolesť svojho druha. Veď tá bolesť a strach toho živého tvora zanecháva stopy na jeho tele, v mäse, ktoré jeme.  Znovu sa to obracia len proti nám. Chceme toto podporovať? Ak sa rozhodnete pre mäso, rozlišujte, ako bolo zviera chované, ako bolo zabité, čím bolo kŕmené. Tým, že sa rozhodnem si niečo kúpiť, tak podporujem všetko, čo je za tým. Ak si kúpim kura, ktoré viselo za živa hore nohami za svojimi súrodencami a jednému po druhom  usekávali hlavy, tak nesiem  predsa zodpovednosť aj za toto, veď som  to podporila svojimi peniazmi. Či sa mýlim?  Chceme takúto stravu pre seba, pre svoje deti, pre ich deti? Chceme takúto kvalitu energie skrytej za tým všetkým?

O bielej múke sa veľa rozpisovať nemusím. Všetci vieme, že upcháva črevá. Spolu s mliekom vytvára hrubú „betónovú” vrstvu na stenách čriev. V črevách sú klky, kde sa vstrebávajú živiny vyživujúce jednotlivé orgány.  Cez ten betón sa živiny  nedokážu v klkoch čriev vstrebať. Čudujeme sa, ak máme niektoré orgány oslabené, či dokonca choré. Prečo, keď toto všetko vieme, sme bielu múku ešte stále nezamenili za celozrnnú? Veď je to tak jednoduché, nekúpim bielu múku, kúpim celozrnnú, veď už je bežne dostupná. Dokonca aj celozrnných cestovín je veľký výber. Pozor ale na celozrnné pečivo.  Preštudujte si zloženie, či naozaj obsahuje celozrnnú múku, alebo len múku bielu a tmavé farbivo! Keď už kupujem, vyberiem si vždy to lepšie a kvalitnejšie pre moje telo, či sa mýlim?  Dokedy budem čakať a robiť všetko po starom?  Kým ochoriem?  

Ďalšou dôležitou zložkou sú nápoje. Jediný kvalitný nápoj, ktorý naše telo potrebuje je ČISTÁ VODA. Vôbec to nemusí byť voda, ktorá stála rok v plastovom obale!  O tých ostatných predávaných nápojoch môžem povedať len jedno.  Okrem vody neobsahujú nič, čo by prospievalo zdraviu, dokonca si myslím, že zdravie poškodzujú. Veď sú v nich už vyššie spomínané umelé príchute, konzervačné látky a cukor. To všetko nám škodí, tak prečo by sme za to mali dávať peniaze a ešte aj piť? Rozum sa mi pozastavuje, keď sledujem, že už ani pivo nie je pivo. Čudujem sa, čo dokáže reklama a ako si niekto môže kúpiť pivo s umelou príchuťou niečoho úplne iného? Čo ešte človek nevymyslí za účelom zisku bez ohľadu na zdravie?  

K vode ešte doplním, že nie je dobré ju piť počas jedenia ani hneď po jedle. Ak jem, neriedim si potravu v žalúdku tekutinou, nezaťažujem si trávenie. Napijem sa pred jedlom alebo až pol hodinu po jedle.
To, čo nám prospieva najviac, je zelenina. Čím menej upravená, tým lepšie. Surová je najzdravšia. Ja si zeleninu vyberám na tržnici, väčšinou od babičiek, ktoré jej nemajú až tak veľa.  Vyhýbam sa tej hypermarketovej, ktorá sa na zeleninu podobá len tvarom.  Posledné roky som si ju začala sadiť.  Je veľký rozdiel jesť niečo čerstvé, alebo také, čo bolo mesiac či dva uložené v skladoch.  Zeleniny sa nemôžete prejesť, môžete ju kombinovať so všetkým, vždy Vám len a len prospeje.   
Zelenina a ovocie, to je živá strava. Z nej budú aj bunky nášho tela živé a zdravé.
Ovocie by sa malo jesť samostatne na prázdny žalúdok, pred jedlom, nikdy nie po jedle.  Ak sa je po jedle, tak kým naň príde rad na trávenie, už hnije. Všetko jedlo potom kvasí, mení sa na kyselinu a celá masa sa v žalúdku začína kaziť.
Citrusové ovocie  by sme mali jesť len v lete, pretože nás ochladzuje. Neprospieva nám v zime, lebo ono pochádza z teplých krajín a jeho úlohou je zmierniť teplo. V zime predsa nepotrebujeme telo ochladzovať.
Všetky plody sú najzdravšie, ak pochádzajú z oblasti, v ktorej žijeme. Vraj plodiny dopestované  vo vzdialenosti väčšej ako 600 km nám viac škodia ako prospievajú.

Mŕtva strava je taká, ktorá neobsahuje nič cenné pre telo človeka, iba poteší chuťové poháriky a naplní brucho. Živá strava je tá, čo vytvorila príroda priamo pre človeka. Slúži pre jeho rast, pre jeho zdravie. Posilní nielen fyzické telo, ale pozitívne ovplyvňuje aj psychiku. Ja si vždy vyberám jedlo, ktoré je menej spracované, má k prírode bližšie. Zelenina, ovocie, orechy, obilniny, strukoviny sú jedlom a liekom zároveň.

Ak chceme byť zdraví, nespoliehajme sa len na zázračné pilulky, ktoré nám pomôžu. Robme pre to niečo aj my sami. Dbajme o svoje zdravie, o to, čo vkladáme do úst a bude to výživou pre naše bunky. Veď z čoho budeme zdraví, ak nie zo stravy? Od kvality našej stravy závisí kvalita našej staroby. Nemusí predsa človek odchádzať z tohto sveta chorý, či sa to už stáva samozrejmosťou?
Ak už ste chorí, zmiernite stravou svoj stav a aj liečenie sa urýchli. Veď pri nevhodnej strave najprv musí organizmus vynakladať sily na zneškodnenie toxínov v jedle.  Myslíte, že mu ešte zostane energia na vyliečenie?
Stravou sa môžeme vyliečiť, ale aj otráviť. My sami sa rozhodujeme, aké jedlo si deň čo deň vyberáme.

Naše telo je chrámom našej duše, tak sa k nemu aj chovajme.